Organismul uman este special creat pentru a nu funcționa la parametri optimi chiar și atunci când îi lipsesc unele dintre cele mai importante părți precum rinichii, ochii sau intestinele.
Rinichii vin în dublu exemplar, așa că, la nevoie, te poți lipsi de unul dintre ei. Pe piața neagră din SUA poate fi vândut cu 30.000 de dolari, dar în România ofertele sunt și de până la zece ori mai mici.
Ficatul, al doilea cel mai solicitat organ pentru donații, este un unic, însă are puterea de a se regenera.Părți de ficatsunt comercializate în America cu circa 10.000 de dolari. Fiecare plămân are câte cinci lobi. Unul poate fi donat fără efecte grave asupra sănătății, însă pentru ca donatorul să funcționeze în condiții normaleare nevoie de un al doilea lob de la un alt donator.
Ochii nu pot fi transplantați ca și întreg, dar se pot dona componentele, în special corneea și cristalinul.
Intestinele se pot și ele transfera unei alte persoane, însă riscurile sunt atât de mari încât astfel de operații se efectuează doar în urma deceselor. Pancreasul, ca și ficatul, poate fi fragmentat, îmbunătățind considerabil viața diabeticilor. Pielea oamenilor care au suferit o scădere considerabilă în greutate poate fi donată pacienților care au suferit arsuri, iar cererea este în continuă creștere. Măduva osoasă, distrusă de chimioterapie, poate fi de asemenea înlocuită cu una sănătoasă. Sângele este, probabil, cea mai la îndemână și sigură modalitate de a dona în timpul vieții.