USL a anunţat deja că, imediat după alegerile parlamentare din 9 decembrie, anul acesta, când - susţine Uniunea Social-Liberală - va avea majoritate absolută în Parlament, va modifica Constituţia în aşa fel încât o hotărâre a Curţii Constituţionale să poată fi încălcată cu votul a două treimi din parlamentari.
Spre exemplu, ieri, CCR a dat decizia că Senatul trebuie să aplice hotărârea judecătorească definitivă şi executorie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, prin care Mircea Diaconu nu mai era senator deoarece a fost descoperit de ANI că este incompatibil, stare consfinţită de o hotărâre definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
Până la această decizie a CCR, Senatul a refuzat să aplice hotărârea Înaltei Curţi, substituin-du-se practic Justiţiei. Or, dacă s-ar fi aplicat proiectul de Constituţie pregătit de USL, Senatul putea, cu voturile a două treimi din parlamentari, să nu respecte decizia CCR, deci nici hotărârea judecătorească. De altfel, printr-o astfel de modificare a Constituţiei, Parlamentul poate refuza punerea în aplicare inclusiv a unei hotărâri judecătoreşti, chiar dacă ar fi vorba de o condamnare penală, spun specialiştii.
Subordonarea CSM
USL a făcut şi capitole de proiecte de legi prin care vrea subordonarea Consiliului Superior al Magistraturii Parlamentului, în aşa fel încât această instituţie, care acum asigură independenţa Justitiei, să nu mai poată reclama încălcarea/nerespectarea legilor la CCR, ci doar la Parlament, care va lua deciziile finale, spun surse din Ministerul Justiţiei.
În proiecte ar exista şi modificări ce vizează Ministerul Public (inclusiv Direcţia de Investigare a Crimei Organizate - DIICOT şi DNA) şi Inspecţia Judiciară, care acum este independentă, dar funcţionează pe lângă CSM.
Potrivit proiectelor USL, Ministerul Public (adică Parchetele, DIICOT, DNA) va avea dublă subordo