Oficialii de la Bruxelles se pregătesc pentru ceea ce se aşteaptă a fi un summit lung, complex şi foarte probabil temperamental pe tema bugetului multianual pentru perioada 2014-2020, însă optimismul privind încheierea unui acord a revenit într-o oarecare măsură. Pe de altă parte, UE pare să se îndrepte spre noi probleme la summitul de joi convocat pentru negocierea unui buget de circa un trilion de euro, mult contestat, după ce discuţiile privind salvarea Greciei au înregistrat un eşec, iar naţiunile europene îşi menţin poziţiile inflexibile. Sursa: Reuters
Liderii UE vor începe summitul joi seară, la 20.00 ora Belgiei, după ce fiecare dintre liderii prezenţi va fi avut o întrevedere în cursul zilei cu preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi cu preşedintele Comisiei Europene (CE), Jose Manuel Barroso, potrivit Agerpres.
“Toată lumea este nefericită, ceea ce ne dă impresia că un compromis este posibil", a remarcat un diplomat, referindu-se la propunerea lui Van Rompuy vehiculată săptămâna trecută, care reduce cu 20 de miliarde de euro angajamentele de plată de 993,6 miliarde de euro din actualul buget multianual.
“Oamenii lui Van Rompuy au sugerat transparent că au pregătite o gamă largă de ajustări la îndemână pentru a soluţiona problemele individuale", a spus un alt diplomat.
Dreptul de veto, agitat
Germania, despre care se spune că ar fi lucrat îndeaproape cu Van Rompuy la propunerea de buget, este percepută că ar fi relativ mulţumită, la fel ca şi Polonia. Dar multe alte state au ameninţat direct sau indirect că îşi vor folosi dreptul de veto. Printre ele Marea Britanie, Franţa, Danemarca, Austria, Suedia şi, recent, Italia.
La Roma, ministrul afacerilor europene, Enzo Moavero, a declarat că Italia s-ar putea să nu aprobe bugetul dacă nu va obţine subvenţiile pe care le doreşte şi un sis