Rebelii au ocupat unul dintre cele mai vitale orașe ale Republicii Democrate Congo, stârnind revolte în mai multe regiuni din ţară, ceea ce a ridicat semne de întrebare asupra stabilității și integrității statului.
Forțele rebele au ocupat cu ușurință Goma, o zonă comercială din partea estică a țării. Martorii au povestit că forțele Națiunilor Unite nu au intervenit. Odată cu răspândirea veștilor, protestatarii din capitala Kinshasa și din Kisangani, un alt oraș important, au ieșit pe străzi, nemulțumiți de reacţia guvernului.
Istoria se repetă, Congo fiind țara africană cu cea mai însângerată istorie, aminteşte „The New York Times". Conflictele există de mai bine de un secol, atunci când belgienii au venit în acestă țară din inima Africii, brutalizând populația pentru a obține cât mai mult cauciuc și fildeș. La mijlocul anilor `90, forțele rebele și mai multe armate africane au invadat Congo, pentru a răsturna guvernul și a pune stăpânire pe teritorii bogate în cupru, lemn, aur și diamante. Milioane de oameni au murit în haosul creat, conflictul începând, ca şi acum, în zona de est.
Rwanda, acuzată că susţine rebelii care au ocupat Goma
Grupul de rebeli care controlează acum Goma se numește „Mișcarea 23 martie" sau M23 şi este format din câteva mii de luptători care primesc ajutor din partea Rwandei.
Goma este simbolică, iar pierderea acesteia poate declanșa o reacție în lanț. „Căderea Gomei a fost mereu un principiu călăuzitor. Întrebarea este dacă va putea guvernul recâștiga stabilitatea în următoarele zile", a declarat Willet Weeks, analist politic din Nairobi.
Guvernul din Congo a intrat într-un impas, iar mulți analiști cred că regiunea poate suferi o lovitură de stat militară asemănătoare cu cea din Mali de anul trecut. Mulți congolezi sunt nemulțumiți de președintele Joseph Kabila, descris de mulți critici ca un lider dezint