Ciprul ar putea avea nevoie de un program de ajutor în valoare de 17,5 miliarde de euro până în 2016, o sumă echivalentă cu Produsul Intern Brut al ţării, a declarat joi ministrul cipriot de finanţe, Vassos Shiarly, transmite Bloomberg.
Discuţiile dintre Cipru şi troika creditorilor compusă din Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) 'continuă şi sperăm să ajungem în scurt timp la un acord', a declarat Shiarly. Potrivit acestuia valoarea programului de sprijin ar putea să atingă 17,5 miliarde de euro, dintre care 10 miliarde de euro pentru recapitalizarea sectorului bancar, şase miliarde de euro pentru necesităţile de refinanţare a datoriilor statului până în 2016 şi 1,5 miliarde de euro pentru acoperirea deficitelor fiscale în următorii patru ani.
Ministrul cipriot de finanţe a subliniat însă că cifra finală nu va fi cunoscută decât după un audit independent cu privire la necesităţile băncilor cipriote. Acest audit este realizat în prezent de Pacific Investment Management Co. iar rezultatele ar urma să fie cunoscute la sfârşitul lunii ianuarie.
Anterior, preşedintele Ciprului, Dimitris Christofias, a anunţat că ţara este 'foarte aproape' de semnarea unui acord cu Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi Fondul Monetar Internaţional (FMI) privind acordarea unui pachet de asistenţă financiară necesar sprijinirii sectorului bancar şi achitării datoriilor.
În schimb, Fitch Ratings a revizuit în scădere, de la 'BB plus' la 'BB minus', ratingurile Ciprului pe termen lung, în valută şi monedă locală, perspectiva asociată fiind una negativă.
Ciprul a cerut un program de sprijin încă din luna iunie pentru a-şi ajuta băncile care au înregistrat pierderi masive ca urmare a expunerii lor pe Grecia. Băncile cipriote au înregistrat pierderi de aproximati