DISPARIŢIE Şerban Ionescu a încetat din viaţă miercuri noapte, la Spitalul Floreasca. Avea 62 de ani. În ultimii ani, starea lui de sănătate se înrăutăţise, actorul fiind diagnosticat cu borelioză, provocată de înţepătura unei căpuşe, apoi cu scleroză amiotrofică, o boală incurabilă. Ziarul „Adevărul" vă propune să revedeţi „filmul" vieţii unui mare actor, aşa cum îl povestesc colegii lui. Şerban Ionescu s-a bătut până în ultima clipă să-şi păstreze locul şi pe scenă, în ultimul lui spectacol, „Dineu cu proşti", dar şi pe platoul de filmare.
Până în ultima parte a vieţii, Șerban Ionescu a trăit cu speranţa că o să învingă boala. Le spunea asta tuturor celor care îl sunau să-i mai ridice moralul cu o glumă sau cu o încurajare. I-a spus-o și actorului Valentin Teodosiu, fostul său coleg de Facultate, alături de care a jucat în „Ion".
„Ca student, am fost cotat ca unul dintre cei mai buni din generaţia mea", se mândrea Şerban Ionescu. Regizorul Mircea Mureşan, care i-a fost şi profesor, a intuit imediat potenţialul lui. L-a luat direct de pe băncile facultăţii şi l-a distribuit în marele rol al carierei - Ion -, în filmul „Ion. Blestemul pământului, blestemul iubirii" (1980), după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu. Cariera lui a explodat imediat şi, în scurt timp, Şerban Ionescu a ajuns să facă chiar şi câte trei filme pe an. A jucat, printre altele, în „Burebista", „Capcana mercenarilor", „Horea", „Pădureanca", „Prea târziu".
Citește și: ULTIMUL ROL Şerban Ionescu a jucat cu mâna amorţită, în „Dineu cu proşti"
„Tatăl meu făcuse un infarct, dar s-a pus pe picioare, destul cât să vină la premieră şi să vadă filmul. După care a murit. Mă bucur enorm că a apucat să aibă mulţumirea asta, să vadă că nu degeaba mi-a trimis, toată facultatea, câte 500 de lei pe lună", povestea, acum doi ani, pentru „Formula As", actorul care s-a născut în Corabia (Olt