Ministerul Educației a decis să modifice regulile de înscriere în clasa pregătitoare, revenindu-se la vechea metodologie, începând cu anul viitor. Astfel, se va renunța la cele patru etape de înscriere existente până în prezent.
Stelian Fedorca, secretar de stat pentru învățământul preuniversitar a declarat, pentru HotNews.ro, că, începând cu anul viitor, se revine la vechea metodologie de înscriere în clasa pregătitoare. Așadar, nu vor mai exista cele patru etape care le dădeau bătăi de cap părinților. De asemenea, se va renunța și la criteriile de departajare, conform cărora au prioritate copiii orfani, cei care provin din familii monoparentale sau cei care au certificate medical de încadrare în grad de handicap. Fiecare școală își va stabili propriul regulament pe care îl va afișa, așa cum se proceda și inainte, într-un loc vizibil.
Rămân în picioare trei criterii
Totuși, există trei criterii care rămân în vigoare pentru toate școlile, și anume: au prioritate copiii care sunt în circumscripția școlii, cei care au un frate sau o soră înmatriculat/ă în școala respectivă și, în funcție de decizia Consiliului de Administrație, poate rămâne în unele școli și prioritatea la înscriere a copiilor care au părinți cadre didactice în acea unitate de învățământ.
„Totul va fi flexibil, iar decizia finală aparține Consiliilor de Administrație ale școlilor. La școala de circumscripție nu este obligat nimeni să se înscrie, la fel ca anul trecut, dar criteriul, în principiu, va rămâne, pentru că este în avantajul copiilor să învețe la școlile apropiate de ei‟, a explicat Stelian Fedorca pentru HotNews.ro
Locația poate fi atât în școli, cât și în grădinițe
Modificarile vor intra în vigoare în martie 2013, când încep înscrierile în clasa pregătitoare. De asemenea, de la anul, copiii care împlinesc șase ani până la începerea anului școlar vor p