Sprijin pentru achiziționarea de utilaje agricole, posibilitatea de a garanta creditele bancare cu pământul deținut în proprietate, consultanță pentru înființarea unor unități de prelucrare a produselor- sunt doar câteva din măsurile așteptate de către micii agricultori de la noul guvern
Târgul de produse și echipamente agricole, care a avut loc recent la Romexpo, și mitingul agricultorilor, desfășurat la 7 noiembrie în Capitală, ne-au prilejuit ocazia de a sta de vorbă cu mai mulți agricultori și alți întreprinzători care activează în domeniul agricol. Am încercat să aflăm de la aceștia cu ce probleme se confruntă și ce măsuri așteaptă să ia viitorul guvern pentru a sprijini agricultura. Redăm pe scurt câteva din părerile și propunerile interlocutorilor noştri (în afară de cerințele arhicunoscute, precum reabilitarea sistemului de irigații, subvenții mai mari pe suprafață, pe exploatație, la motorină etc.).
La mecanizare, suntem în secolul XIX
Mulți dintre cei cu care am discutat au ținut să sublinieze că, în ceea ce privește mecanizarea agriculturii, țăranul român a rămas la nivelul secolului al XIX-lea: în foarte multe locuri din țară, încă se ară cu plugul tras de animale, se aruncă sămânța cu mâna etc. Pentru că utilajele sunt scumpe, și oamenii nu dispun de resurse financiare. „Niciun guvern nu a avut un adevărat program pentru mecanizarea agriculturii, pentru a sprijini țăranii să-și cumpere tractoare și utilaje agricole“, ne-a declarat Vasile Blaga, șef vânzări la societatea de mașini și echipamente agricole Mecanica Ceahlău. „Așa-numitul program «Rabla pentru tractoare» s-a dovedit un eșec; cu banii pentru un singur voucher - că doar atât permite legea - nu poți să-ți cumperi nici măcar cauciucurile, iar pentru celelalte categorii de utilaje nu există niciun fel de program“, explică Blaga.
Creditele, garant