Ministrul german de finanţe Wolfgang Schaeuble se află anul acesta pe primul loc în clasamentul "maeştrilor" în finanţe din cele mai mari 19 economii ale Uniunii Europeane (UE) realizat de prestigioasa publicaţie britanică Financial Times, el reuşind să protejeze economia Germaniei, principalul motor de creştere al Europei, de criza datoriilor suverane izbucnite în 2009.
Schauble este unul dintre cei mai longevivi lideri politici din Europa, acesta rămânând în fruntea sistemului politic din Germania timp de trei decenii.
"Mai mult ca oricare alt ministru de finanţe, Schauble a exprimat clar viziunea sa despre o Europă mai integrată", a spus Erik Nielsen, economist-şef la banca italiană UniCredit.
Topul a luat în calcul echilibrul dintre creşterea economică şi finanţele publice din economiile analizate, politica internă şi externă şi credibilitatea oferită pe pieţele financiare.
Schauble este urmat în clasament de ministrul de finanţe al Suediei, Anders Borg, care anul trecut a ocupat prima poziţie. "Anders Borg şi-a permis luxul să reducă impozitele şi să ţină în acelaşi timp sub control cheltuielile publice", a afirmat Peter Vanden Houte, economist-şef pe zona euro la ING. Borg, care a preluat funcţia de ministru de finanţe în 2006, este considerat creatorul doctrinei economice a noului guvern suedez, care se axează pe încurajarea angajărilor prin reducerea impozitelor.
Jacek Rostowski, ministrul de finanţe al Poloniei din 2007, ocupă locul trei în clasament, la fel ca în 2011. "Jacek Rostowski s-a descurcat din nou foarte bine", a menţionat Sony Kapoor, director în cadrul companiei de consultanţă Re-Define. Rostowski susţine aderarea Poloniei la zona euro, însă amână acest lucru până în momentul în care intrarea în uniunea monetară se va putea face în siguranţă, după rezolvarea crizei datoriilor suverane. Polonia este singu