Două militante civic și-au propus ca ani la rând de-acum încolo să facă educație politică românilor. Fără aceasta, nu știm să alegem și ne scade nivelul de trai
Marina Ene
Simona Stan
”Campania electorală n-a început”, le scriu politicienilor Marina Ene și Simona Stan, două absolvente de Științe Politice transformate în militante civic. Tonul lor dojenitor se bazează pe analiza profundă a vieții politice românești. Acțiunea lor, care nu ascunde niciun interes electoral și care nu are nicio motivație financiară, se numește „Demers pentru sinceritate” și a fost demarată odată cu campania pentru Parlament.
Au înaintat tuturor candidaților un chestionar cu 10 întrebări, la care, dacă ar răspunde sincer, ar oferi electoratului o imagine clară asupra competențelor și calităților umane ale celor care cer voturile.
Demers pentru sinceritate
„Ne-au răspuns doar 14 candidați până acum. Facem tot posibilul să popularizăm chestionarul astfel încât să nu-l mai poată evita. Vom continua demersul pe termen lung, un an-doi, oricât va fi nevoie”, a precizat Marina Ene. Pentru a-i provoca, cele două militante îi dinamitează cu mailuri și transmit, periodic, în mass-media, comunicate prin care semnalează gravele deficiențe ale acestei campanii. Fac ceea ce trebuie să facă societatea civilă acum.
„Nu vrem reclamă, vrem ca lumea să cunoască mecanismul politic și mecanismul electoral. Noi arătăm oamenilor ceea ce ei nu pot vedea în spatele spoielii demagogice a politicienilor”, explică Marina Ene, care are o convingere și dă un diagnostic corect situației actuale a României: „Noi facem educație politică, aceasta lipsește total, iar fără asta nu vom avea o clasă politică de calitate”.
Oamenii politici au uitat să fie oameni
Cele două experte au făcut studii comparative ale contigentelor politice din Europa. „Din păcate, nivelul