Toate discutiile aprinse de la Bruxelles privind bugetul UE in perioada 2014-202 se poarta in jurul propunerilor facute de Herman Van Rompuy, ne-carismaticul presedinte al Consiliului European. Dar cine este acest personaj, cu alura de bunic sever, care are ingrata sarcina de a concilia donatorii - nervosi ca banii lor se irosesc pe birocratia stufoasa de la Bruxelles - si beneficiarii care isi doresc prezervarea fondurilor? Fost premier al Belgiei, a fost desemnat Presedinte al Consiliului European in 2009. Numirea lui Van Rompuy ca Presedinte al Consiliului a reprezentat un compromis la care au ajuns cei 27 de lideri ai statelor membre, care au decis ca nu vor ca institutia sa fie condusa de un personaj proeminent, ca o garantie a neutralitatii acestei institutii-cheie a Uniunii Europene.
Consiliul European, devenit institutie odata cu intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona, la 1 decembrie 2009, este organismul care defineste orientarile si prioritatile politice generale ale Uniunii Europene, fiind compus din sefii de stat sau de guvern ai statelor membre, precum si din presedintele sau si presedintele Comisiei Europene.
Herman Van Rompuy, nascut la 31 octombrie 1947, este casatorit si are patru copii. A urmat liceul clasic Sint-Jan Berchmanscollege Brussels (1965), este licentiat in filosofie la K.U. Leuven (1968) si a obtinut un Master in stiinte economice aplicate, K.U.Leuven (1971).
Potrivit biografiei publicate pe pagina oficiala a Consililui European, presedintele Van Rompuy si-a inceput cariera politica indeplinind functia de vicepresedinte national al organizatiei de tineret al Partidului Popular Crestin (CVP) din Belgia (1973-1977), din 1978 a devenind membru al Biroului national al CVP. De atunci si pana in 2007 a fost, pe rand, senator, secretar de stat pentru finante si IMM-uri, viceprim-ministru si minist