Se vorbeste foarte mult, in aceasta perioada, despre calitatile terapeutice ale vinului rosu, despre adevaratele minuni pe care le poate face aceasta licoare pentru sanatate atunci cand este folosita cu masura, ca medicament.
De fapt, nimic nou. Stiinta moderna, cercetarile de ultima ora nu vin decat sa confirme ceea ce medicina populara a constatat cu multa vreme in urma.
La tara, mamele dadeau intotdeauna cate un paharut de vin copiilor slabi, anemici, fara pofta de mancare. Tot la tara, in caz de raceala, pe timpul cat inca nu existau medicamente, oamenii se tratau cu vin rosu, fiert.
Vinul rosu, bogat in zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine - A, B1, B2, PP si saruri minerale, asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. De aceea, vinul a fost recomandat, chiar si de medici, pentru proprietatile sale antianemice, fortifiante, revigorante si energizante.
Cercetarile care au avut ca tema de studiu beneficiile vinului rosu pentru sanatatea omului au aratat ca acesta este o sursa deosebit de bogata de antioxidanti, flavonoide si compusi fenolici.
Resveratrolul, un ingredient miraculos care se gaseste in pielita si samburii strugurilor rosii si implicit a vinului rosu, poate prelungi viata, are puteri anti-imbatranire si capacitatea de a lupta cu cancerul, bolile de inima si obezitatea.
Resveratrolul nu este altceva decat un colorant polifenolic, considerat cel mai puternic antioxidant cunoscut pana acum, de patru-cinci ori mai puternic decat betacarotenul, de 50 de ori mai puternic decat vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat vitamina C.
Consumat cu masura, ca medicament, vinul rosu scade riscul atacurilor de cord in cazul persoanelor in varsta cu aproximativ 30-50%. De asemenea, poate preveni formarea cheaguril