Furnizorii de echipamente şi servicii pentru proiecte de energie solară cred că 2013 va aduce o creştere semnificativă a pieţei faţă de 2012, estimările vizând montarea a mai bine de 500 MW anul viitor, ceea ce înseamnă investiţii de circa 650 de milioane de euro. Până acum, investiţiile realizate în acest sector nu au fost mai mari de 40 de milioane de euro.
"Ne aşteptăm ca anul viitor piaţa proiectelor solare să ajungă la 500-600 MW, iar noi ne dorim cel puţin 10% din această capacitate", a declarat Thomas Melitsis, directorul general al companiei Egnatia România, firmă care se ocupă cu întreg procesul de construire a unui parc solar. Compania este prezentă la Renexpo, târgul desfăşurat în perioada 21-23 noiembrie la Bucureşti, dedicat energiei regenerabile şi eficienţei energetice.
Egnatia a finalizat deja un parc solar de 1,7 MW în comuna Lechinţa din Bistriţa Năsăud, investiţia aparţinând Casei de Investiţii Alianţa, o companie cu capital privat românesc specializată mai ales în domeniul imobiliar.
Reprezentantul Egnatia spune că până la finalul acestui an compania va mai finaliza pentru alţi investitori trei parcuri solare cu o capacitate cumulată de 10 MW şi că are contracte ferme pentru anul viitor de 25 MW. Potrivit specialiştilor din piaţă, investiţia într-un megawatt de capacitate într-un parc solar este de circa 1,3 - 1,4 mil. euro, costul tehnologiei solare scăzând drastic de la nivelul de 4 milioane de euro atins în 2010.
Potrivit celor mai recente informaţii disponibile, la finalul lunii trecute în România funcţionau 25,5 MW montaţi în parcuri solare, ceea ce înseamnă investiţii de sub 40 mil. euro, un nivel infim faţă de boomul care era aşteptat în această industrie.
"Cred că avem totuşi o piaţă foarte puternică pentru energia solară în sud-estul Europei. Toţi credem că România va creşte semnificativ, aşa că mă a