O nouă carte scrisă de Papa Benedict al XVI-lea pune la îndoială unul dintre fundamentele Bisericii creștine. Calendarul creştin este bazat pe o greşeală de calcul, susţine capul Bisericii Catolice.
În noua sa carte, Papa sugerează că Iisus Hristos a fost născut cu câţiva ani mai devreme decât consideră Biserica, notează Russia Today în ediţia sa online.
În ultima cartea a trilogiei „Iisus din Nazaret", dedicată copilăriei Mântuitorului, Suveranul Pontif scrie despre o greșeală făcută de călugărul Dionysius Exiguus, care se pare că "a făcut o greșeală... cu câțiva ani" când a calculat începutul calendarului creștin.
„Iisus s-a născut cu câțiva ani mai devreme", susține capul Bisericii Catolice.
Teoria avansată de Papa Benedict al XVI-lea nu este una nouă. Mai mulți istorici sunt de aceeași părere, susținând că Iisus Hristos s-a născut undeva între 6 î.Hr. și 4 î.Hr.
Dionisie cel Mic a inventat noul calendar creștin ca o alternativă la cel existent în secolul al VI-lea. Era bazat pe anii în care a domnit împăratul Dioclețian, care a persecutat creștinii. În jurul anului 800, sistemul lui Dionisie cel Mic a înlocuit cel dioclețian în Europa și s-a început folosirea „anno domini", anul în care se presupune că s-a născut Iisus. Călugărul acceptă anul 753 ca an al nașterii lui Iisus și punctul de la care începe era creștină.
Totuși, presupunerea cum că Dionisie ar fi greșit nu poate fi dovedită, având în vedere că nimeni nu știe cum călugărul a făcut calculele.
Cea de-a treia carte din trilogia „Iisus din Nazaret" a apărut miercuri în librăriile europene. Prima parte a fost lansată în 2007, iar cea de-a doua parte în 2011.