Asociaţia GAL „Lunca Mureşului de Jos“ este un ONG construit pe un parteneriat public-privat, utilizând abordarea de jos în sus, prin implicarea actorilor locali în dezvoltarea propriului teritoriu, abordarea Leader, un teritoriu care cuprinde 15 localităţi: un oraş şi 14 comune. Despre componenţa şi activitatea ONG-ului ne dă câteva detalii manager GAL, Marinela Petran.
„Oraşul este Pecica – unde e şi sediul, pe str. 2 nr. 148 – la care de adaugă comunele: Vladimirescu, Frumuşeni, Şagu, Vinga, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Semlac, Şeitin, Dorobanţi, Iratoşu, Peregu Mare – din judeţul Arad alături de comunele Sânpetru Mare şi Saravale din Timiş. Geografic, GAL Lunca Mureşului de Jos ocupă partea de est a judeţului Arad, de o parte a cursului inferior a Mureşului“ a precizat managerul.
Cât priveşte activitatea, tot managerul a făcut unele sublinieri: „în anul 2011 am fost selectaţi, împreună cu alte trei organizaţii de acest fel din judetul Arad, de către Ministerul Agriculturii, pe AXA 4 axa LEADER a PNDR pentru implementarea strategiei de dezvoltare locale prin accesare de fonduri europene. Strategia de dezvoltare locală am elaborat-o noi, la nivel de GAL prin implicarea directă a actorilor locali: consiliile locale, ONG-uri, societăţi comerciale, etc. de pe întreg teritoriul GAL-ului şi a facut parte integrantă din dosarul de candidatură, pe baza căruia am fost selectaţi“.
Măsurile pe care se pot depune proiecte sunt în număr de nouă: măsura 111 Formarea profesională pentru tinerii fermieri şi fermele de semisubzistenţă; măsura 122 Îmbunătăţirea valorii econo- mice a pădurii; Măsura 123 creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere; Măsura 125 Îmbunătăţirea şi dezvoltarea infrastucturii legate de dezvoltarea şi adaptarea agriculturii şi silviculturii; Măsura 142 Înfiinţarea grupurilor de producători; Măsura 312 Sprijinirea pe