Asigurarea privată acoperă o gamă largă de servicii medicale, inclusiv intervenții chirurgicale, în timp ce abonamentul medical oferă un număr redus de servicii și oferă acces la un singur furnizor.
Piața abonamentelor medicale este evaluată īn prezent la aproximativ 60 de milioane de euro, īn timp ce piața asigurărilor private de sănătate este estimată la 10 milioane de euro. Cu toate acestea, diferențele dintre cele două produse sunt mari, de la serviciile și tratamentele incluse până la acoperirea oferită.
Diferența esențială dintre abonamentele medicale încheiate la diverse clinici private și asigurările private de sănătate, încheiate direct la companiile de asigurări, este aceea că primele oferă acces la un singur furnizor medical și o acoperirare locală, iar cele din urmă vă lasă libertatea de a alege în ce spital vreți să vă tratați și au, în același timp, acoperire internațională.
Costurile spitalizării sunt incluse în asigurarea privată, pe când abonamentele nu prevăd, în mare parte, acest servicii. Cuantumul pe care o asigurare îl acoperă ajunge la 1 milion de euro pe an, pe când la abonamente acesta este limitat. De asemenea, gama de servicii garantată de o asigurare este mult mai largă decât cea inclusă într-un abonament: tratament pentru cancer, servicii de transplant, evacuare aeriană de urgență, naștere, medicație și investigații imagistice de tip CT, RMN, PET scan.
„Sistemul asigurărilor private de sănătate este subdezvoltat īn România și mulți cetățeni nu știu sau nu īnțeleg beneficiile pe care le-ar putea avea īn urma utilizării unui astfel de plan. Ne confruntăm cu o situație frustrantă: sistemul național de sănătate are multe lipsuri și nu oferă servicii de calitate pentru cetățeni, însă pe de altă parte, cetățeanul nu este dispus să plătească pentru un plan de asigurare de sănătate competitiv, preferând să plătească la negru p