Persoanele vulnerabile în perioada sezonului rece, mai exact vârstnicii și persoanele fără adăpost, au intrat în atenția autorităților locale, în prag de iarnă.
Vineri dimineață, la sediul Instituției Prefectului a avut loc ședința Comitetului consultativ pentru problemele persoanelor vârstnice, în care reprezentanți ai instituțiilor locale de asistență socială au discutat măsurile pe care le-au luat pentru a preveni cazurile de urgență în rândul persoanelor defavorizate, care pot apărea în timpul iernii. Mihai Ciubotaru, directorul Serviciului Public Local de Asistență Socială din cadrul Primăriei Focșani, a precizat că în municipiu există două adăposturi de noapte care pot caza 40 de persoane fără adăpost. De asemenea, societatea de termoficare a municipiului pune la dispoziție alte patru puncte termice unde pot fi amenajate spații temporare de cazare pentru oamenii străzii sau persoane prinse între nămeți. ”Din experiența anilor trecuți, când au fost blocate drumuri, am cazat și persoane din afara județului, care se aflau în tranzit și au rămas înzăpezite”, a spus Ciubotaru. Pentru a veni în sprijinul persoanelor defavorizate, Primăria Focșani va oferi 400 de pachete cu produse alimentare, în prag de Crăciun.
Cât privește ajutoarele de căldură, pentru lemne, directorul SPLAS a propus prefectului Cătălin Popescu să facă demersuri pentru ca de anul viitor subvenția să se acorde o singură dată pentru întreg sezonul rece și nu câte puțin în fiecare lună, pentru că oamenii nevoiași nu se aleg cu nimic în acest mod. ”Cuantumul lunar pentru ajutorul de încălzire pe lemne ajunge cât pentru un căruț de crengi. Ce să facă omul cu 39 de lei în fiecare lună?”, s-a întrebat, retoric, Mihai Ciubotaru.
În cadrul ședinței, reprezentanții vârstnicilor au ridicat și alte probleme, cum ar fi prevenirea situației în care bătrânii își pierd casele din c