Direcţia pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Braşov împreună cu Instituţia Prefectului au început vineri o campanie de protejare a monumentelor istorice prin amplasarea unor sigle pe faţadele acestora. Sigla conţine date referitoare la identificarea obiectivului, datarea şi codul din lista monumentelor istorice, în limbile română, franceză şi engleză, aşa cum prevede legislaţia în vigoare.
"Prin aceste sigle va fi evidenţiată semnificaţia istorică, culturală, artistică, arhitecturală, documentară şi memorială a clădirilor istorice. De asemenea, să se ştie că asupra clădirii respective nu se pot face intervenţii neautorizate şi inadecvate. Avem peste 100 de astfel de sigle pe care le vom aplica pe clădirile monument din centrul istoric al Braşovului şi dedicăm această acţiune Zilei Naţionale a României", a declarat vineri Gheorghe Mitran, directorul Direcţiei pentru Cultură şi Patrimoniu Naţional Braşov, citat de agerpres.ro.
În etapa a doua, anul viitor, vor fi aplicate sigle şi pe Ansamblul urban din Şcheii Braşovului şi pe siturile rurale din judeţ. De asemenea, în 20 de localităţi din zona Rupea, printre care Voila, Şoarş, Homorod, Caţa, Rupea, unde sunt biserici evanghelice fortificate, ansambluri din categoria A de nivel naţional, dar şi în zona siturilor rurale care necesită o protecţie specială împotriva intervenţiilor neautorizate şi inadecvate, au fost amplasate panouri prin care cetăţenii şi autorităţile sunt înştiinţate despre tipul intervenţiilor la aceste monumente.
"Ceea ce ne-a determinat să punem aceste sigle pe monumentele istorice este faptul că Braşovul este un oraş emblematic din punct de vedere al patrimoniului construit pe harta naţională şi în acest fel putem să evidenţiem atât pentru locuitorii oraşului cât mai ales pentru turişti acest caracter deosebit al oraşului nostru", a subliniat Gheorghe Mitran. @N_