Liderii europeni nu au ajuns la un consens in ceea ce priveste bugetul UE 2014 - 2020, "dar în mod categoric s-au făcut progrese", a declarat vineri seara, la Bruxelles, presedintele Traian Basescu, la finalul reuniunii Consiliului European consacrat cadrului financiar multianual 2014 - 2020. Basescu a mai precizat ca obiectivul principal al Romaniei era relaxarea conditiilor de accesare a banilor europeni, iar "agricultorii romani vor avea la plati directe o crestere graduala de cel putin 5 miliarde euro" in perioada 2014-2020.
Basescu a explicat si ca articolul 45 din prima propunere Van Rompuy, care lega fondurile viitoare pentru Romania de performanta slaba din prezent, a fost eliminat si inlocuit de o prevedere comuna pentru toate statele membre. Aceasta noua prevedere (art. 44 din documentul atasat) arata ca alocarile de fonduri de coeziune nu pot depasi in termeni reali nivelul de 110% din fondurile alocate in exercitiul bugetar actual al UE.
Declaratiile lui Traian Basescu:
Am ajuns pe la jumatatea CE, prima jumatate s-a desfasurat in 2012, a doua in 2013, in prima parte a anului, speram ianuarie - februarie. Nu s-a ajuns la un buget al UE pentru 2014 - 2020, dar in mod categoric s-au facut progrese pentru ca in timp ce pentru unele state esential este nivelul de contributie, pentru altele e nivelul bugetelor de coeziune sau pentru PAC, am putea spune este aparenta contradictie intre contributorii neti si beneficiarii neti.Cert e ca desi in aceasta aparenta contradictie, s-au facut foarte multi pasi pentru ajungerea la un buget al uniunii in urmatorul Consiliu.De ce am aceasta abordare. Sunt cateva elemente. Primul a fost ca solicitarile de reducere a bugetului venite din partea statelor contributoare variau intre 50 miliarde si 200 miliarde.
Macar acum stim precis un lucru: reducerea va fi de 100 miliarde fata de propun