Reuniunea la nivel înalt pe tema bugetului Uniunii Europene pe anii 2014 - 2020 a eşuat, liderii europeni neajungând la un acord pe varianta financiară propusă de şeful Consiliului European, Herman van Rompuy.
Ţările contributoare la buget, în frunte cu Marea Britanie, au cerut reducerea drastică a cheltuielilor. Pe de altă parte, statele din centrul şi sudul continentului, între care România, consideră că actualele reduceri sunt deja prea mari.
Formula de compromis nu a mulţumit pe nimeni, fapt confirmat şi de Preşedinţia semestrială a Consiliului UE, citată de AFP.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, vineri seară, la Bruxelles, că, deşi negocierile au eşuat, acum se ştie cert că reducerea pentru bugetul UE pe 2014-2020 va fi de 100 de miliarde de euro faţă de propunerea iniţială a Comisiei Europene. În plus, în negocierile de la Bruxelles s-a reuşit readucerea cofinanţării proiectelor la 85% de la 75% şi s-a acceptat ca prefinanţarea să fie 4%, a completat Traian Băsescu.
Iată principalele declaraţii ale preşedintelui Traian Băsescu:
- suntem la jumătatea Consiliului European, prima s-a desfăşurat în 2012, a doua va avea loc în 2013.
- nu s-a ajuns la un buget al UE pentru anii 2014 - 2020 dar în mod categoric s-au făcut progrese. Este aparenta contradicţie între contributorii neţi şi beneficiarii neţi. Cert este că s-au făcut foarte mulţi pasi în ajungerea la un buget al Uniunii.
- solicitările de reducere a bugetului venite din partea statelor contributoare variau între 50 de miliarde la 200 de miliarde. Acum ştim precis că reducerea va fi de 100 de miliarde.
- al doilea element important este că s-au găsit nişte soluţii mai mult sau mai puţin acceptate pentru reducerea a 70 de miliarde.
- pentru România era şi este fundamentală condiţia de accesare a banilor