Ameninţarea imediată a dezintegrării zonei euro din cauza crizei economice a trecut, dar perspectiva de a aluneca înapoi în recesiune este un pericol foarte real pentru o mare parte a continentului, astfel că este nevoie ca guvernele să-şi reevalueze planurile economice, pentru că austeritatea nu este răspunsul, a scris premierul Victor Ponta, într-un articol publicat vineri în Huffington Post, preluat de Agerpres.
Primul ministru a arătat că România a fost grav afectată de criza financiară şi a explicat că prioritatea coaliţiei sale este de a construi o redresare durabilă bazată pe o creştere incluzivă, cu un echilibru corect între disciplina bugetară strictă şi redresarea economică, precum şi între dezvoltarea economică şi socială.
Mai jos, întregul articol publicat în Huffington Post.
Am ajuns într-un moment definitoriu în răspunsul Europei la criza economică. Ameninţarea imediată a dezintegrării zonei a trecut, dar perspectiva de a aluneca înapoi în recesiune este un pericol foarte real pentru o mare parte a continentului. Progresul privind o uniune bancară şi alte reforme instituţionale reprezintă doar o parte din răspuns. Fără o abordare mai activă pentru a stimula o nouă activitate economică, stagnarea ar putea duce la o criză reînnoită care ridică o ameninţare gravă la adresa stabilităţii şi unităţii Europei.
Există o frustrare populară crescândă generată de eşecul austerităţii de a oferi redresarea promisă. În contextul în care nu se întrevede un sfârşit pentru şomajul mare şi prăbuşirea nivelului de trai, alegătorii din întreaga Europă îndepărtează guverne în funcţie şi caută alternative.
Până acum, principalii beneficiari au fost partide moderate pro-UE ale centrului-stânga, care s-au întors la putere în Danemarca, Franţa, Olanda, Lituania şi România. Dar a avut loc, de asemenea, o creştere bruscă în s