Franţa şi Polonia sunt principalii beneficiari ai noii propuneri de buget a preşedintelui Consiliului european Herman Van Rompuy, după prima zi de negocieri.
Preşedintele Consiliului european, Herman Van Rompuy, le-a prezentat liderilor europeni textul unui nou compromis, privind cifrele pe care se bazează negocierile, ca urmare a criticilor aduse propunerii iniţiale care viza tăierea subvenţiilor din agricultură şi a fondurilor de dezvoltare regională, relatează publicaţia electronică EUObserver.
Noua propunere păstrează pragul de 972 de miliarde de euro, acelaşi din propunerea trimisă capitalelor europene săptămâna trecută, adică echivalentul a 1,01% din Venitul National Brut. Oferta încearcă să împace statele membre prin redistribuirea tăierilor între sectoarele bugetare.
Principalul beneficiar este reprezentat de agricultură, cu o creştere de opt miliarde de euro, în timp ce un val puternic de lobby venit din partea grupului "Prietenii Coeziunii", condus de Polonia şi format din 15 state, doreau o creştere de 10,6 miliarde de euro.
Proiectele europene care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma negocierilor sunt cele îndreptate spre creştere şi crearea de locuri de muncă.
Jose Manuel Barroso a explicat că fondurile de dezvoltare vor fi cele mai afectate de pe urma negocierilor.
Premierul britanic David Cameron a avansat propunerea unui prag total de 890 de miliarde de euro, însă preşedintele PE, Martin Schultz a eliminat ipoteza acceptării unui buget inferior sumei de 972 de miliarde, comentând că "este puţin spaţiu de manevră, (...) fiind posibil să nu se ajungă la un consens".
Negocierile vor fi reluate vineri, iar eventualitatea unei închideri a summitului fără să se ajungă la un consens va atrage după sine o nouă sesiune în primăvara lui 2013.