Odată cu începutul anului viitor, instanţele de judecată vor avea mai puţine dosare pe rol. În schimb, cabinetele mediatorilor se vor confrunta cu un val de clienţi.
Persoanele care sunt părţi ale unui conflict, vor trece mai întâi pe la mediator, iar în situaţia în care conflictul nu este soluţionat, pot ajunge în faţa judecătorilor. De noua normă sunt încântaţi magistraţii, care vor scăpa de o bună parte din dosare.
„Medierea este o modalitate alternativă de soluţionare a conflictelor, cu ajutorul unui mediator, în condiţii de neutralitate, confidenţialitate şi imparţialitate, având acceptul părţilor. Cu implicarea directă a Consiliului Judeţean şi a Instituţiei Prefectului, vom putea găsi cadrul necesar să rezolvăm în mare parte problemele care sunt în domeniul conflictelor. Înainte de a parcurge procedura la instanţa de judecată, partea interesată trebuie să participe la şedinţa de informare, pentru a vedea care sunt avantajele acesteia şi cadrul în care se desfăşoară“, a declarat Ştefan Coste, preşedintele Asociaţiei „Camera Mediatorilor“ Iaşi.
Printre litigiile care se soluţionează obligatoriu prin mediere, sunt conflictele privind protecţia consumatorilor, conflictele în domeniul dreptului civil cu o valoare de până la 50.000 de lei şi cele privind contractul individual de muncă.
Nu pot fi soluţionate prin mediere conflictele ce ţin de drepturile personale nepatrimoniale, cum ar fi dreptul la nume sau la schimbarea acestuia.
De la începutul acestui an, la Camera Mediatorilor Iaşi au fost înregistrate 500 de dosare, dintre care au fost rezolvate mai bine de jumătate.
SURSA FLACARA IASULUI
Odată cu începutul anului viitor, instanţele de judecată vor avea mai puţine dosare pe rol. În schimb, cabinetele mediatorilor se vor confrunta cu un val de clienţi.
Persoanele care sunt părţi ale unui conflict, vor trece ma