Am ajuns intr-un moment definitoriu al raspunsului Europei la criza economica. Amenintarea imediata a dezintegrarii Zonei Euro a trecut, dar perspectiva alunecarii in recesiune este un pericol foarte real pentru o mare parte a continentului. Progresele facute prin uniunea bancara si alte reforme institutionale sunt doar o parte din raspuns. Fara o abordare mai activa a stimularii activitatilor economice noi, stagnarea ar putea provoca o reinnoire a crizei, reprezentand o amenintare grava la adresa stabilitatii si unitatii Europei, scrie premierul Victor Ponta intr-o postare de blog gazduita de Huffington Post.
Premierul argumenteaza ca esecul politicilor de austeritate poate fi observat in frustrarile populare: "fara o solutie la somajul in crestere sau pentru imbunatatirea standardelor de viata, alegatorii Europa resping guvernele in functie si cauta alternative".
In acest context, "principalii beneficiari au fost partidele moderate pro-UE de centru-stanga, care s-au intors la putere in Danemarca, Franta, Tarile de Jos, Lituania si Romania. Totodata, se inregistreaza o crestere brusca a sprijinului acordat partidelor populiste de extrema dreapta sau de extrema stanga ce ofera solitii bazate pe xenofobie, protectionism sau ostilitate fata de integrarea europeana", scrie Victor Ponta, precizand ca aceasta orientare se traduce intr-un avertisment cu privire la ceea ce s-ar putea intampla in cazul in care masurile luare de guverne nu reusesc sa raspunda nelinistii publice in crestere.
Premierul adauga ca politicile economice stabilite in urma cu doi ani "sunt acum pe scara larga considerate drept defectuoase", astfel incat este nevoie de o noua abordare. Exista o recunoastere tot mai mare a faptului ca o politica de consolidare bugetara caracterizata prin exces de zel poate contribui la criza datoriilor suverane prin sufocarea venituril