Spaţiul generos al Librăriei Cărtureşti din Cluj-Napoca a devenit neîncăpător, joi seara, la întâlnirea cu renumitul romancier şi filosof francez Pascal Bruckner, care a răspuns, timp de peste două ore, întrebărilor puse de publicul format în cea mai mare parte din tineri. Ei l-au întrebat pe scriitor care a fost autorul său preferat la 16 ani, cum defineşte iubirea şi care este opusul iubirii, dacă îi place propria operă, care au fost aspectele pozitive şi cele negative din viaţa sa de jurnalist şi dacă a fost sau nu influenţat de operele lui Camus şi Sartre. Pascal Bruckner le-a spus celor prezenţi că ”a scrie este riscul maxim”, pentru că, de regulă, “cărţile sunt mai inteligente decât autorii lor”. Un scriitor lucrează la o carte doi-trei ani, face o lucrare gândită, elaborată, în timp ce în viaţă trăim spontan mânia, decepţia ori tristeţea. În scriere ne sustragem vieţii. Scrierea poate oferi o ieşire provizorie din realitate. “Uneori, citind ce am scris, mă întreb dacă eu am scris acele pagini”, a afirmat romancierul, citat de Agerpres.
Pentru scriitorul francez, iubirea este “o legătură exclusivă şi esenţială cu o altă persoană”, dar acest sentiment se manifestă în mai multe forme, iubirea faţă de o femeie fiind cu totul diferită de cea pentru un copil. “Iubirea este o formă contemporană de mântuire, în sensul că ea poate da rostul vieţii”, a spus Bruckner.
Referindu-se la scrierile sale, Pascal Bruckner a arătat că nu este întotdeauna mulţumit de opera sa.
”Trebuia să mă întrebaţi dacă mă suport pe mine însumi. Ei bine, răspunsul este “nu”. Trăieşti cu tine însuţi 24 de ore, te cunoşti repede. Marea surpriză a vieţii este de a ne putea uita pe noi înşine. Înţelepciunea socratică din dictonul - Cunoaşte-te pe tine însuţi- ar putea funcţiona foarte bine până la 20 de ani, timp în care ne descoperim. Dar aventura ade