Profesorul academician Mircea Maliţa şi-a lansat astăzi, la ora 13.00, lucrarea « Homo Fraudens », la standul Editurii Rao, din cadrul Târgului de Carte Gaudeamus. Alături de autor au vorbit Răzvan Theodorescu, Emil Hurezeanu, Dan Dungaciu şi Augustin Buzura.
Standul Editurii Rao s-a umplut de oameni în momentul lansării lucrării lui Mircea Maliţa. Alături de oamenii simpli, printre rânduri s-au numărat şi academicieni, profesori şi alţi oameni de cultură. Lumea răsfoia curioasă paginile volumului « Homo fraudens » şi îi aplaudau, la final de discurs, pe fiecare dintre cei care au vorbit.
Cartea « Homo Fraudens » arată că, alături de Homo sapiens, specia cu nume nobil a omenirii, există şi două specii derivate, botezate Homo fraudens, al fraudei şi nu al înţelepciunii, şi Homo praedator, prădător ca fiarele.
Răzvan Theodorescu a ţinut un discurs despre numeroasele personalităţi din istorie care au apelat la fraudă în acţiunile lor. El a apreciat ca remarcabilă analiza eseistului Mircea Maliţa despre «homo praedator», tipologie umană descrisă de autor în lucrarea lansată astăzi.
Tot academicianul Răzvan Theodorescu a punctat că, în limba română, cuvântul "mită" apare încă de la originile civilizaţiei noastre premoderne, în cronicile brâncoveneşti de la acea vreme.
„«Homo Fraudens» este un soi de laudă a fraudei", a declarat Răzvan Theodorescu. „Mircea Maliţa arată că, în codul nostru genetic, se stă nevoia de a-l înşela pe celălalt. De la vânătorul neolitic care, pentru a ucide animalul de care avea nevoie, îi realiza imaginea printr-un fel de magie cinegetică, până la Ulise, reprezintă cu toţii marele înşelător. Corupţia este un element care face parte din firea noastră naţională si mi-e teamă că homo fraudens si homo praedator, sub frumosul nostru cer, nu va dispărea niciodată", a conchis Răzvan Theodorescu.
Mircea Maliţa, membru a