Tot mai mulţi studenţi din Occident pleacă la bursă în China, Japonia şi Singapore
Un lucru constatat tot mai mult în ultimii ani: ţările în curs de dezvoltare sunt populare în rândul tinerilor europeni. O tendinţă încurajată de universităţile din Asia.Iar în acest moment, în care şederea în străinătate din motive academice, pentru măcar un semestru, a devenit un lucru obişnuit, e mai dificil să-i ţii pe studenţi orientaţi către orizonturile tradiţionale. Rezultatul: o „transhumanţă" studenţească atipică. „La bază se află nevoile economice, cele de afaceri... În presa financiară şi de afaceri se vorbeşte în termeni pozitivi doar despre Asia", explică Thomas Albertini, de la „Worldiploma" (o organizaţie înfiinţată şi finanţată de peste 500 de universităţi, din toată lumea, care-i ajută pe studenţii care vor să facă stagii în străinătate), în cotidianul francez „Le Figaro".
În Franţa, primele care au înţeles importanţa acestor experienţe au fost „Şcolile Mari" (n.r. - „Les Grandes Écoles" sunt cele mai exigente şi mai prestigioase universităţi din Franţa), consideră Patrice Houdayer, decanul Şcolii de Management din Lyon, în studiul apărut în „Le Figaro". „Trebuie să fim lucizi. În timpul carierei lor, studenţii mei vor lucra, într-o bună zi, pentru o companie din Asia", spune el. Şcoala sa are un parteneriat cu universitatea din Shanghai (China), iar cu programul european Erasmus Mundus, care finanţează o parte din costurile unui schimb de experienţă între universităţi, studenţii au prins trendul din zbor. „20% din masteratele şi doctoratele din Franţa presupun şi un partener din Asia", precizează un reprezentant francez al Agenţiei Europene pentru Educaţie şi Formare.
UN EXEMPLU TOT MAI URMAT
Potrivit Conferinţei Şcolilor Mari din această toamnă, numărul de elevi care pleacă spre China a crescut cu câteva sute pe an, în ultimii doi ani. P