Capitala Kazahstanului, oraș prăfuit și faraonic, oferă, în afară de baruri, doar uriașul acvariu din mijlocul stepei unde vizitatorii se pot plimba pe sub rechini. Liège a pierdut - Astana a câștigat. Biroul Internațional al Expozițiilor (BIE), instalat la Paris si compus din reprezentanți a 160 de țări, a decis joi că Expoziția Universală din 2017 va fi organizată de către Kazahstan, în noua sa capitală Astana, iar nu în Liège, principalul oraș din Belgia francofonă, care era celălalt candidat.
Astana e un oraș care a devenit capitala Kazahstanului in urmă cu doar 15 ani, în 1995, și care a fost reconstruit în întregime, în mijlocul stepei, precum alte capitale ale unor țări tinere ce s-au ridicat din neant, pe locul unde înainte nu exista decât o așezare modestă. Așa au fost construite Brasilia și Islamabad, de pildă.
În Belgia, unde s-a investit foarte mult în candidatura orașului Liège, atmosfera e morocănoasă, iar vineri presa scrie cu amaraciune despre generoasele bacșișuri pe care Kazahstanul le-ar fi plătit membrilor BIE pentru ca Astana sa fie aleasa.
Asemenea acuzații, greu de dovedit, plutesc întotdeauna asupra acestor comisii internaționale de selecție a localizării marilor evenimente, fie că e vorba de Comitetul Olimpic sau de FIFA, federația cluburilor de fotbal. In cazul alegerii capitalei Kazahstanului în dauna vechiului si frumosului Liège, suspiciunile sînt întarite si de natura dictatoriala a regimului kazah.
Dictatorul megaloman Nursultan Nazarbaev, la putere din 1990, a modificat constituția țării pentru a putea avea oricâte mandate dorește, obținând astfel potențial o președinție pe viață. Noua capitală construită de el într-un tîrg pierdut din mijlocul stepei siberiene, e bănuită a fi doar o uriașă mașină de spălat bani, în care un megalopolis faraonic e construit prin contracte discreționare plă