Polonia vrea să investească până în 2020 aproximativ 100 miliarde de zloţi (24 miliarde de euro) în energie pentru a face faţă cererii tot mai mari de electricitate, dar şi pentru a-şi reduce dependenţa de cărbune şi de importurile de gaze naturale din Rusia, care-i acoperă 70% din consum. Pentru aceasta, statul vrea să dezvolte de la zero sectorul nuclear şi exploatarea gazelor de şist, scrie AFP.
În prezent, aproximativ 90% din electricitatea produsă în Polonia este generată în unităţi pe bază de cărbune.
Polonia are cele mai mari rezerve de cărbune din Uniunea Europeană, de 14 miliarde de tone, şi cea mai mare termocentrală din blocul comunitar, aflată la Belchatow, cu o capacitate de 5.000 MW. Dar pentru
a-şi asigura necesarul viitor de energie, respectând în acelaşi timp planul UE de reducere a emisiilor de gaze de seră, Polonia nu se va putea baza în continuare pe acest combustibil poluant, ci va fi nevoită să-şi diversifice sursele.
"Aceste investiţii au o dimensiune strategică. Astăzi, energia este cheia în politică", a declarat premierul Donald Tusk în conferinţa de presă în care a anunţat valoarea investiţiilor viitoare în energie.
Afirmaţia sugerează că Polonia vrea să se distanţeze de Rusia, care şi-a folosit nu o dată controlul asupra alimentării cu gaze a Europei ca atu în disputele politice internaţionale. Polonia importă anual din Rusia în jur de zece miliarde de metri cubi de gaze.
Polonia vrea să înlocuiască importurile de gaze cu producţia internă
"Obţinerea unei producţii interne anuale de cel puţin zece miliarde de metri cubi este singura noastră şansă să reducem dependenţa", apreciază ministrul trezoreriei, Mikolaj Budzanowski.
Guvernul îşi pune speranţele în gazele de şist pentru a atinge în 2019 o producţie dublă de gaze naturale faţă de nivelul actual, de 4,5 miliarde de metri cubi pe an, notează B