La o primă vedere, scurtă şi cam din afară, în Macedonia nu ar exista prea multe probleme legate de educaţie, sau cel puţin de accesul la educaţie.
Datele oficiale care există vorbesc de un procent mare de copii care merg la şcoală, astfel că din 2 milioane de locuitori, statisticile arată că numai aproximativ 2.000 de copii nu ar fi prinşi în sistemul de învăţământ. Problema care apare e că e vorba de copii care vin din rândul minorităţilor, de altfel o problemă des întâlnită în timpul călătoriei prin ţările din Balcanii de vest. Am descoperit că la fel e şi în Kosovo şi în Bosnia Herţegovina. Deocamdată să rămânem în Macedonia, unde am găsit două proiecte, din multe altele, care se străduie să ofere o alternativă copiilor şi părinţilor la învăţământul de stat. E adevărat că cea mai mare parte a activităţilor se desfăşoară în cadrul sistemului de stat, dar proiectele conţin şi părţi care sunt finanţate din surse externe. Unul dintre aceste proiecte se numeşte Mozaik şi este pus în practică de filiala locală a unei organizaţii non-guvernamentale, Search For Common Ground, organizaţie prezentă mai ales în zonele unde există conflicte, de multe ori inter-etnice.
ASCULTAŢI VARIANTA AUDIO: Un documentar de Cătălin Lenţa
„Mozaik este un program educaţional care a fost conceput pentru copii cu vârste între trei şi cinci ani, ai căror părinţi voiau ceva nou. O nouă modalitate de abordare a procesului de învăţământ, noi moduri de socializare pentru copii care provin din diferite comunităţi etnice. E adevărat că ne desfăşurăm activitatea tot în grădiniţele clasice, dar care au fost re-modelate, adică sunt aranjate în alt fel decât erau până acum. Am primit aprobare de la Ministerul Muncii şi pentru Politici Sociale, care e proprietarul clădirilor, să ne desfăşurăm activitatea în grădiniţe. Cât priveşte programul în sine, aici conlucrăm cu Minist