Insecuritatea de pe piaţa muncii din Grecia a sporit popularitatea programelor de plecări voluntare în sectorul telecomunicaţii, transmite site-ul ekathimerini.com.
Cele două programe prezentate de grupul elen de telecomunicaţii Hellenic Telecommunications Organisation SA (OTE), proprietarul Romtelecom, au atras deja 1.700 de cereri, aproape de ţinta fixată de companie, de 1.800 de plecări voluntare.
Subsidiara din Grecia a operatorului britanic de telefonie mobilă Vodafone a raportat un număr dublu de plecări voluntare faţă de cele 70-80 planificate de companie, în timp ce sindicatul susţine că sunt de trei ori mai multe cereri pentru programul de plecări voluntare.
OTE a raportat recent o creştere neaşteptată a profitului în trimestrul al treilea, în pofida faptului că economia Greciei este în continuare în recesiune. OTE, companie controlată în prezent în proporţie de 40% de grupul german Deutsche Telekom, a precizat că în perioada iulie-septembrie 2012 a înregistrat un profit net de 109 milioane de euro, în creştere cu 4,4% comparativ cu 104,4 milioane euro în perioada similară a anului trecut. Rezultatul anunţat de OTE este superior estimărilor analiştilor intervievaţi de Reuters care mizau pe un profit de 92,4 milioane de euro.
În schimb, vânzările au scăzut cu 10,2% până la 1,178 miliarde de euro, sub estimările analiştilor, în timp ce profitul operaţional (EBITDA) au scăzut cu 7,4% până la 430,1 milioane de euro.
Hellenic Telecommunications Organization SA, OTE, deţine 54,01% din Romtelecom. Divizia sa de telefonie mobilă, Cosmote, este prezentă pe piaţa românească prin Cosmote România, societate deţinută de grupul OTE, prin Romtelecom (30% din acţiuni) şi Cosmote Grecia (70% din titluri).
OTE a precizat că operaţiunile de telefonie fixă din România au generat venituri de 153,5 milioane de euro în trimest