Liderii europeni s-au despărţit, vineri seara, fără a ajunge la un consens. Eşecul discuţiilor a dus la încheierea prematură a summit-ului. Liderii europeni vor încerca să găsească totuşi o soluţie în ianuarie sau februarie 2013, la un nou summit. Herman Van Rompuy şi Angela Merkel cred în posibilitatea unui acord atunci, deşi mesajul dat acum de liderii europeni denotă o lipsă vădită de solidaritate.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Marii contribuitori ai Uniunii Europene au respins ultima propunere a preşedintelui UE, Herman van Rompuy. Reducerea cerută de marile state contribuitoare, de minim 100 de miliarde de euro, nu a fost luată în discuţie. Prin urmare, aprobarea bugetului UE a fost amânată.
În ceea ce priveşte România, pentru moment aceasta ar scăpa de controversatul Punct 45, care o discrimina. Punctul a fost înlocuit de un alt articol, care afectează acum mai mult ţări, în special Slovacia (articolul 44 din noua propunere). Subiectul rămâne însă în continuare deschis.
Este sigur însă că România obţine dublarea subvenţiilor sale directe pentru agricultori - de altfel singura certitudine obţinută în urma acestui summit.
Suma globală a bugetului UE pe perioada 2014 - 2020 pusă în discuţie la summit este de 972 de miliarde de euro. O parte covârşitoare din această sumă ar urma să meargă către agricultură şi fondurile de coeziune, ceea ce ar avantaja România.
Coeziunea, apărată cu dinţii de cel puţin 16 state UE, ar primi un plus de 11 miliarde, ceea ce face ca noua suma să fie de 320 de miliarde de euro.
Agricultura ar primi înapoi 7.7 miliarde, or la inceput Van Rompuy vorbea despre reduceri substantiale si aici . Din fericire, aceste fonduri sint readăugate subventiilor directe.
România a obtinut dublarea fondurilor pentru aceste subventii de la 5.5 miliarde, cât au fost acordate