În timp ce la Bruxelles, liderii europeni se zbat să ajungă la o înţelegere privind viitorul buget al Uniunii Europene, la Frankfurt, preşedintele Băncii Centrale Europene (BCE) pledează pentru mai multă uniune: Mario Draghi a declarat că viitoarea Uniune Monetară trebuie să fie cât mai amplă şi să includă în viitorul sistem de supraveghere bancară toate statele membre, nu doar pe cele din zona euro.
"Pentru a menţine stabilitatea financiară, Comitetul de supervizare va trebui să-şi impună controlul asupra tuturor băncilor din ţările participante. Toate statele membre şi cele care nu au adoptat euro trebuie să aibă posibilitatea de a participa la o supervizare comună", a afirmat vineri Mario Draghi, într-un discurs rostit la Frankfurt.
Şeful BCE şi-a exprimat speranţa că baza legală pentru crearea viitoarei Uniuni Bancare şi a mecanismului de supraveghere bancară ar trebui să fie gata la începutul anului viitor, pentru că ar fi singura opţiune pragmatică, în ciuda detractorilor. "Unii observatori au sugerat că existenţa aceleiaşi instituţii a deciziilor de politică monetară şi de supervizare poate duce la o povară excesivă, o potenţială confuzie a rolurilor sau a stimulentelor deformate", dar nu va fi aşa, a subliniat preşedintele Băncii Centrale Europene. Acesta a adăugat că deşi aceste temeri trebuie luate în serios, construirea unui mecanism unic de supervizare în jurul BCE este absolut necesară.
Optimismul lui Mario Draghi
În altă ordine de idei, Mario Draghi s-a declarat optimist că în momentul de faţă situaţia s-ar fi stabilizat: noul program al BCE dedicat achiziţionării obligaţiunilor a ajutat la restabilirea încrederii în zona euro, a apreciat astfel Mario Draghi, dând asigurări că este pregătit să înceapă achiziţiile când va fi necesar. "Pot să spun astăzi că avem o revenire a încrederii în perspectivele zonei euro. R