De Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței asupra Femeii, specialiștii Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) doresc să lanseze un apel către conștiința fiecărui om, astfel încât faptele de violență asupra femeilor să nu mai fie tratate cu indiferență de comunitate. Totodată, ei atrag atenția că femeile agresate nu trebuie să ascundă ce li se întâmplă.
Se spune că gradul de răspândire a violenței domestice în societate, implicit a violenței împotriva femeii, este rezultatul acceptării tacite din partea respectivei societăți sau a respectivei femei. Asupra acestui fapt doresc să atragă atenția specialiștii DGASPC cu prilejul zilei de 25 noiembrie, zi declarată ca fiind Ziua Internațională de Luptă împotriva Violenței asupra Femeii.
Pe parcursul acestui an, au ajuns în atenția lor 12 cazuri grave de mame bătute de partenerii lor de viață. Nouă dintre acestea, împreună cu cei 15 copii ai lor, au fost găzduite în Centrul Maternal, unde au primit servicii de specialitate. „Toate acestea, la solicitarea lor, s-au reintegrat în familii, însă două dintre ele au fost din nou bătute și au revenit în Centru. Din păcate, realitatea ne demonstrează că agresivitatea, pornirile violente ale partenerilor nu se vindecă de la sine, iar femeile care au fost victimele acestora la un moment dat ajung în aceeași postură...”, a declarat Anca Candrea, șef SIRU, precizând că în evidența acestui compartiment al DGASPC au mai fost încă trei mame cu opt copii în total, copii pentru care a fost necesară luarea unei măsuri de protecție. „Acest lucru s-a impus ca o necesitate pentru că mamele lor și-au căutat serviciu, încercând să obțină independența financiară și materială față de agresor, și pentru a-și putea lua o gazdă astfel încât ulterior, să-și poată lua copiii și să-i crească”, a explicat Anca Candrea.
„Se ins