Companiile feroviare sunt obligate să aducă la cunoştinţa pasagerilor aceste informaţii în timp real
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis ieri că toate companiile care gestionează infrastructura feroviară sunt obligate să furnizeze în timp real toate informaţiile privind întârzierile sau anularea unor trenuri, indiferent de cine asigură aceste servicii.
Instanţa competentă să soluţioneze litigiile din domeniul feroviar austriac, Schienen-Control Kommission, a trimis Curţii o solicitare prin care doreşte să afle dacă informaţiile cu privire la principalele legături feroviare trebuie să cuprindă, pe lângă orele de plecare programate, şi întârzierile sau anulările cu privire la aceste legături, şi mai ales cele referitoare la celelalte întreprinderi feroviare. Pe de altă parte, aceasta a solicitat Curţii să stabilească dacă gestionarul de infrastructură are obligaţia de a furniza în mod nediscriminatoriu datele în timp real cu privire la poziţia trenurilor administrate de celelalte întreprinderi feroviare atunci când aceste trenuri asigură principalele legături.
În hotărârea pronunţată ieri, Curtea a subliniat că, pentru a respecta interesele călătorilor, precum şi obiectivele generale urmărite de dreptul Uniunii, informaţiile furnizate călătorilor trebuie să le fie utile. Astfel, informaţiile referitoare la întârzierile sau la anulările legăturilor feroviare de care călătorii ar fi putut avea cunoştinţă consultând panourile de afişaj înaintea plecării, presupunând că acestea erau cunoscute la acel moment, constituie elemente care trebuie de asemenea comunicate călătorilor în cazul în care aceste întârzieri sau anulări de trenuri survin după plecare. În caz contrar, după plecare, călătorii ar fi informaţi numai cu privire la orarul de plecare programat al principalelor legături feroviare, dar nu şi cu privire la schimbările sur