Cultura noastră se concentrează pe sex într-un mod specific. Mass-media sau industria farmaceutică oferă o anumită viziune asupra sexului. În majoritatea cazurilor, noi ne însușim această percepție și o luăm ca atare. Ni se spune că o relație se bazează pe sex, că lipsa lui nu ajută și că sexul este ceva normal, sănătos şi vital în viața unui cuplu.
Există, însă, şi cupluri pentru care sexul nu există. Un astfel de caz este adus în atenţia publicului de Petra Boynton, profesor de psihologie socială la University College London (UCL). Ea oferă consiliere pe probleme de cuplu cititorilor cotidianului „The Telegraph" şi cel mai recent sfat l-a oferit unei britanice care, deşi locuieşte cu iubitul ei de 17 ani, nu a întreţinut niciodată relaţii sexuale.
„Locuiesc de 17 ani cu prietenul meu și suntem foarte fericiți împreună, dar noi nu am făcut niciodată sex. De fapt, amândoi suntem virgini. Eu nu mi-am dorit să fac sex, nici măcar să încerc. Din fericire, niciunul dintre noi nu vrea copii, așa că asta nu a reprezentat o problemă. Prietenul meu a fost mereu înțelegător cu mine, dar acum situația s-a schimbat și vrea să încercăm. M-am gândit să facem sex măcar o dată, ca să îi fac pe plac, dar pur și simplu nu pot. Este împotriva voinței mele și mă simt violată. Nici măcar nu știu exact de ce nu vreau, probabil pentru că mi-e teamă că o să mă doară. În plus, eu nu văd rostul din moment ce nu plănuiesc să am copii. Prietenul meu vrea să mergem la un terapeut, dar nu vreau să ne ajute cineva să facem sex când eu refuz de la bun început", este mesajul pe care l-a primit Petra Boynton.
Psihologul atrage atenţia asupra unei condiţii destul de rar întâlnite, care de fapt reprezintă o orientare sexuală, ca şi homosexualitatea sau heterosexualitatea.
Boynton crede că acest caz ar putea fi unul care implică asexualitatea: nu este vorba despre o decizie de a