Un nou parteneriat cu Fondul Monetar Internaţional după finalizarea actualului acord ar fi foarte important pentru România. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional, crede Mihai Tănăsescu, vicepreşedintele BEI.
În aceeaşi vreme, cheia succesului privind creşterea economică a României în 2013 este prioritizarea investiţiilor cu surse interne şi externe, susţine Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al Băncii Europene de Investiţii (BEI) şi fost reprezentant al României la FMI.
"Sunt ferm convins că în perioada următoare, după finalizarea actualului acord, un nou tip de parteneriat cu FMI este foarte important pentru România. Este important nu pentru că România nu ştie ce să facă. România ştie perfect ce are de făcut, ştie foarte clar care sunt problemele cu care se confruntă. Un asemenea parteneriat dă mai multă greutate unui tip de abordare la nivel internaţional a modului în care reformele structurale sunt puse în practică", a afirmat ieri Tănăsescu la un seminar pe teme economice la BNR.
În urmă cu două săptămâni preşedintele Traian Băsescu a anunţat surprinzător semnarea unui nou acord cu FMI în 2013 (gest care a fost agreat de Guvern şi BNR), iar ministrul finanţelor Florin Georgescu a venit cu detalii. El a dat ca sigură semnarea unui nou acord preventiv în februarie 2013. La nici o săptămână distanţă însă delegaţia comună a FMI, CE şi BM care se afla la finalul unei vizite la Bucureşti în timpul căreia au fost examinate perspectivele economice şi stadiul reformelor structurale a adus în discuţie o condiţie neaşteptată.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale delegaţia troicii i-a cerut Bucureştiului să-şi îndeplinească angajamentele din actualul acord stand-by dacă vrea să încheie un nou acord în primăvara viitoare: "În cadrul întrevederii (dintre Traian Băsescu şi reprezentanţii troicii