Omul de afaceri sirian Omar Hayssam, cel care a părăsit România în iunie 2006 în ciuda interdicţiilor, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie într-un dosar de infracţiuni economice.
La data de 22 noiembrie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins ca nefondate recursurile declarate de inculpaţi în cauza privind pe Omar Hayssam, Omar Mohamad şi Quasim Essa.
Instanţa a menţinut sentinţa penală prin care Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea inculpaţilor: Omar Hayssam - la 16 ani închisoare, Omar Mohamad - la 14 ani închisoare şi Quasim Essa - la 16 ani închisoare.
La data de 20 septembrie 2005, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor Omar Hayssam, Omar Mohamad şi Quasim Essa.
Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat Omar Mohamad şi Quasim Essa. Aceasta avea drept scop inducerea in eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia achiziţionării sistem leasing a mai multor utilaje.
Scopul final era exportarea utilajelor în Siria si Egipt de către societăţi comerciale controlate de Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing. Prejudiciul cauzat prin activitatea infracţională este de 1.600.000 de euro.
Omar Hayssam este considerat drept artizanul răpirii ziariştilor români în Irak. Anchetatorii au stabilit că el a părăsit România în iunie 2006 prin Portul Midia, pe nava Iman T aparţinând afaceristului Tartousi Mustafa. Vasul transporta berbecuţi în Orient.