Voturile multe date candidaților comuniști la alegerile locale au fost mai ales gesturi de protest față de guvernul de centru-dreapta.
Pentru prima oară în istoria ei independentă, Cehia va avea un comunist la conducerea uneia din regiunile sale după ce stânga a obținut rezultate foarte bune la alegerile locale pe fondul măsurilor de austeritate impuse de guvernul de centru-dreapta. Detalii are Mircea Țicudean.
Comunistul Oldrich Bubenicek a devenit hejtman – un fel de prefect sau președinte de raion – într-una din cele mai sărace regiuni ale Cehiei, Ustecky Kraj, din nord-vestul țării, în urma alegerilor locale de luna trecută, care au adus victoria stângii în aproape toate regiunile cehești.
Performanța bună a social-democraților cehi nu a suprins pe nimeni, pentru că partidele de centru-dreapta aflate la guvernare se află în cădere de popularitate din cauza măsurilor de austeritate și a scandalurilor de corupție. Dar victoria comuniștilor în câteva regiuni și procentajul foarte bun pe care l-au obținut în aproape toate regiunile i-au făcut pe unii să se întrebe dacă nu asistăm cumva la un eșec al democrației instalate după revoluția de catifea din 1989.
După alegerile locale, când social-democrații au început să negocieze cu comuniștii componența guvernelor regionale, în câteva orașe au avut loc demonstrații de protest ale elevilor și studenților, nemulțumiți că funcționarii comuniști vor fi însărcinați în unele cazuri cu administrarea învățământului.
Ironia sorții a făcut ca victoria electorală a comuniștilor să vină cu câteva zile înaintea aniversării, la 17 noiembrie, a demonstrației studențești care a declanșat în 1989 proteste de masă, ducând la prăbușirea monopolului comunist asupra puterii în Cehoslovacia.
Cehia este singura dintre fostele țări soc