Medicul nutriţionist Şerban Damian a vorbit la Gândul LIVE despre ce ar trebui să conţină o dietă de post echilibrată.
„Alimentele de origine animală strează organismul. Ele fac parte din dieta noastra zilnică, dar aceste alimentele se digeră mai greu, mobilizează altfel resursele organismului, deci postul este o perioadă în care ne detoxifiem”, a spus medicul.
Cu toate acestea, organismul persoanelor care urmează aceast regim este privat de proteine de înaltă calitate, care se găsesc în alimente de origine animală, astfel că nutriţionistul recomandă ca din dietă să nu lipsească ciupercile, alimentele din soia, nucile şi alunele, deoarece ele asigură nutrienţi necesari organismului.
Medicul Şerban Damian a mai vorbit la emisiunea Gândul LIVE şi despre miturile legate de post, precum acela potrivit căruia postul ar fi echivalentul unei cure de slăbire. „Totul depinde de cum îţi creezi acel regim alimentar. Nu este o regulă că slăbeşti sau te îngraşi. Sunt persoane care în timpul postului se îngraşă, dar şi persoane care slăbesc”, a precizat nutriţionistul. Astfel, pentru a preveni luarea în greutate este indicat să se evite făinoasele, grăsimile şi zaharurile. „Dacă îţi restrângi cantităţile calorice, poţi să şi slăbeşti”, a mai spus Şerban Damian.
Nutriţionistul a exemplificat şi cum ar trebui să arate meniul zilnic în perioada de post. Astfel, la micul dejul ar trebui să mâncăm cereale cu lapte din soia, pâine cu gem sau cu dulceaţă. La prânz putem opta pentru supe, ciorbe, salate.
Dr. Şerban Damian a mai vorbit şi despre obiceiul românilor de a exagera cu mâncarea imediat ce ies din post, fapt ce duce la apariţia cazurilor de intoxicaţii alimentare şi indigestii. „În mod normal ar trebui să facem o trecere treptată către o alimentaţie completă, prin asta însemnând introducerea alimentelor de origine animală”, a mai spus medicul n