Era de aşteptat ca generaţia noastră să beneficieze de o întâlnire de zile mari, chiar la Paris, cu o mare parte din opera geniului turbulent al picturii secolului douăzeci - Salvador Dali (1904-1989). Aşadar, după 33 de ani, Centrul Georges Pompidou a deschis, de miercuri, 21 noiembrie 2012, o altă retrospectivă a celui care, prin faimoasa metodă paranoic-critică, voia să "dalinizeze" lumea. Astfel, într-un amplu discurs expoziţional, sunt prezentate peste 200 de tablouri, sculpturi şi desene, alături de filme, fotografii şi fragmente din emisiuni tv care ne oferă, acum, posibilitatea de a discerne adevăratul talent şi originalitatea creaţiei sale de intervenţiile abil spectaculare ale artistului în media timpului său.
Dincolo de provocările sale, celebritatea lui Dali rămâne şi devine mai fascinantă odată cu trecerea timpului. Instituţii de prestigiu precum MOMA din New-York, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía din Madrid, Fundació Dalí din Figueres - Spania şi Dalí Museum din Saint-Petersburg Florida-SUA, cu o bună organizare a Centrului Georges Pompidou din Paris, scot din patrimoniul lor ceea ce este mai reprezentativ pentru a demonstra că "realitatea lumii exterioare este doar ilustrare şi mărturie, că totul e, de fapt, în subordinea realităţii spiritului nostru", cum susţinea Dali.
Alături de mustăţile sale care au stârnit comentarii interminabile, va putea fi admirat şi celebrul tablou cu ceasurile moi, "Persistenţa memoriei". Iar pe lângă secvenţele din viaţa sa teatral-clovnescă, publicul va avea prilejul să constate, desigur, nelimitata imaginaţie şi virtuozitatea celui mai important pictor al secolului trecut, genialul Salvador Dali. Cel despre care Michel Déon, cel care prefaţează volumul "Salvador Dali - Jurnalul unui geniu", remarca faptul că "Jurnalul unui geniu" este "opera unui adevărat scriitor"… "Dali are darul imaginii, art