Populaţia din Kibera, unul dintre oraşele unde celebrele bidonville (cartiere de locuințe mizere, de barăci construite din deșeuri industriale, din tabla bidoanelor uzate etc., unde locuiește populația săracă) sunt mai numeroase ca oriunde altundeva, ne oferă unul dintre cele mai impresionante exemple despre ce înseamnă respectul faţă de mediul care ne înconjoară.
Aici copiii se droghează de mici, există cea mai ridicată concentrare de bolnavi de HIV din toată Kenya, iar furturile, violurile și crimele sunt la ordinea zilei. Cu toate acestea, în 2008, Green Dreams, o companie locală, a avut curajul să lanseze o provocare practic imposibilă: să transforme depozitele de deşeuri în ferme ecologice. După trei luni de muncă asiduă, miracolul s-a produs, iar pe 29 iulie, 30 de familii implicate în proiect au început să cultive legume bio. La sfârşitul anului 2008, la World Architecture Festival din Barcelona, bucătăria ecologică a comunităţii Kibera a obţinut un premiu special la categoria „Energy, Waste and Recycling“. Iar cei prezenţi au salutat momentul, plini de admiraţie, dar şi de uimire că aşa ceva a fost posibil într-o ţară precum Kenya, unde aerul este poluat de cărbunele folosit pentru încălzire şi pentru pregătirea hranei în toate şcolile şi spitalele din ţară, iar PET-urile au „cucerit“ toate lacurile, pădurile şi parcurile ţării. Kibera, o comunitate născută din gunoaie, a lansat întregii ţări un mesaj: „Să ne eliberăm de sclavia cărbunelui, de dependenţa de lemn, apărându-ne astfel pădurile, şi să învăţăm să gătim reciclând gunoaiele“. Gunoaiele arse în cuptoarele din Kibera generează căldura necesară pentru sterilizarea apei şi pentru a găti. Orice tip de deşeuri este binevenit, întrucât „cuptorul“ din Kibera atinge o temperatură de 500 de grade Celsius, eliminând astfel toxicitatea din cele mai periculoase materiale.
Eco din pruncie @