Eventualitatea instalării de rachete de tip Patriot din partea NATO la frontiera Turciei cu Siria, are un caracter pur defensiv iar Rusia nu are de ce să se sperie, a afirmat vineri şeful diplomaţiei turce.
"Este un sistem de apărare şi nicio ţară, mai ales Rusia nu ar trebui să-şi exprime preocuparea", a explicat Ahmet Davutoglu, în cadrul unei întâlniri cu presa la Ankara, pe tema unei întrevederi cu preşedintele noii Coaliţii a opoziţiei siriene, şeicul Ahmad Moaz al-Khatib.
Ministrul a explicat că ţara sa împarte 900 de kilometri de frontieră cu Siria, aflată în mijlocul unui război civil, şi a fost victima "încălcării graniţelor sale" de către Damasc.
Asupra Turciei s-au abătut obuze siriene, provocând în urmă cu câteva luni moartea a cinci persoane şi stârnind un val de riposte armate din partea armatei turce.
"Turcia poate să-şi asigure securitatea prin forţe proprii şi prin cele ale NATO. Rusia ştie foarte bine că (bateriile Patriot) sunt prin esenţă defensive", a afirmat Davutoglu..
Rusia a avertizat împotriva instalării acestui tip de armament în Turcia, riscând, potrivit acesteia, să provoace un "conflict armat grav".
"Cu cât acumulăm mai multe arme, cu atât riscăm mai mult să le folosim", a apreciat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov.
Joi, Moscova a judecat "militarizare frontierei turco-siriene", ca "un semnal îngrijorător".
Turcia a cerut oficial ţărilor membre NATO, miercuri, instalarea de astfel de rachete de apărare antiaeriană şi antirachetă.
Dintre cei 28 de membri ai NATO, doar Germania, Olanda şi Statele Unite posedă baterii de rachete Patriot.
Rusia este de o perioadă lungă de timp un partener al regimului sirian, căruia i-a livrat armament, în pofida criticilor occidentale.
Surse turce au precizat că o misiune NATO este aşteptată luni în sud-estul Turciei, î