Ca în fiecare an, de ziua naţională, Muzeul ASTRA invită sibienii la o demonstraţie practică pe tema Ignatului, cu scopul păstrării şi perpetuării datinilor strămoşeşti premergătoare Crăciunului, transmit reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu (CNMAS).
În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curăţarea şi tranşarea porcului, dar şi la prepararea bucatelor tradiţionale (cârnaţi, slănină, tobă, caltaboş) care vor putea fi achiziţionate la preţuri accesibile.
De asemenea, toţi cei care vor călca pragul Cârciumii din Bătrâni, sunt invitaţi să servească ,,pomana porcului” cu mămăliguţă şi murături. Nu vor lipsi, preparatele la ceaun, tochitura de porc sau ciorba.
Sărbătoarea Ignatului nu are doar o valoare gastronomică, ci reprezintă un ritual prin care omul comunică cu forţe superioare lui. În toate societăţile arhaice, sacrificiul era o formă de a accede la sacru, de a obţine ,,bunăvoinţa” zeilor. Dimensiunea practică şi cea religioasă (creştină şi precreştină) se armonizează şi în Sărbătoarea Ignatului.
Ca în fiecare an, de ziua naţională, Muzeul ASTRA invită sibienii la o demonstraţie practică pe tema Ignatului, cu scopul păstrării şi perpetuării datinilor strămoşeşti premergătoare Crăciunului, transmit reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal ASTRA Sibiu (CNMAS).
În ziua de 1 decembrie, începând cu ora 12, la Cârciuma din Bătrâni din Muzeul în Aer Liber, publicul va putea asista la tăierea, pârlirea, curăţarea şi tranşarea porcului, dar şi la prepararea bucatelor tradiţionale (cârnaţi, slănină, tobă, caltaboş) care vor putea fi achiziţionate la preţuri accesibile.
De asemenea, toţi cei care vor călca pragul Cârciumii din Bătrâni, sunt invitaţi să servească ,,pomana porcului” cu