Premierul Victor Ponta a declarat, sâmbătă, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, că e important să fie găsite metodele prin care personalul medical să fie convins că merită să rămână în ţară şi a subliniat că cel mai mare semn de respect faţă de acest sistem va fi dat la constituirea bugetului.
Ponta a spus, la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, unde a participat la inaugurarea lucrărilor de modernizare, că sănătatea a fost domeniul în care s-au deblocat cele mai multe posturi în acest an, respectiv 3.000.
"Pot să vă asigur că să obţii 3.000 de posturi de la domnul Florin Georgescu şi de la domnul Gherghina e o bătălie cumplită", a spus premierul, care a arătat că s-a reuşit ca în domeniul sănătăţii să fie schimbată regula de angajare a unei persoane la plecarea altor şapte.
"Nu poţi în sănătate să spui să plece şapte medici ca să aduci unul sau să plece şapte asistente ca să vină una. Lucrul acesta se poate întâmpla, eventual, dacă trebuie, în administraţia publică, în altceva, dar nu în sănătate. Am reuşit să schimbăm această regulă, evident, necesităţi de personal există, în continuare, şi important este să putem asigura anvelopa salarială şi să găsim toate celelalte metode mai tehnice prin care să-i ajutăm pe medicii care doresc să rămână în ţară, să o facă", a spus premierul.
Victor Ponta a mai spus că e important ca împreună, guvernanţi, medici, asistenţi să-i convingă pe medicii şi asistenţii tineri că merită să rămână să lucreze în România.
Premierul a subliniat că cel mai important semn de respect faţă de medici, faţă de personalul medical va trebui dat atunci când se va construi bugetul pentru anul 2013 şi bugetul Casei Naţionale de Sănătate şi bugetul Ministerului Sănătăţii.
"Pentru orice medic sau asistent este important cum arată locul în care lucrează, dar şi să ştie şi că există un buget decent, dar care