În bugetul local al Cugirului va intra în perioada imediat următoare o sumă de ordinul sutelor de milioane de lei, ca urmare a exploatării hidraulice a râului Mare. “Este un beneficiu direct pe care-l are oraşul nostru după ce un investitor autohton a amenajat în Canciu, pe Râul Mare, două microhidrocentrale” a declarat primarul Adrian Teban care a participat în urmă cu câteva zile la recepţia celor două amenajări hidroenergetice, aflate la 40 de kilometri în inima Munţilor Cugirului, în amonte de barajul de la Canciu, lângă DJ 704 şi pe pârâul Boşorog.
Investiţia aparţine firmei SC Rott Haus Consulting SRL Cluj Napoca şi este estimată la valoarea totală de 11.763.329 lei. Cele două microhidrocentrale au în total o putere instalată de 2,25 MW şi o producţie estimată de energie de 9,9 MWh care va fi furnizată în sistemul naţional energetic.
Firma din Cluj a construit amenajarea hidroenergetică pe baza autorizaţiei de construcţie eliberată de Primăria Cugir, iar suma care urmează să intre în visteria Cugirului reprezintă regularizarea taxei de autorizaţie, conform Legii 50/1991.
Iniţial, proiectul de amenajare hidroenergetică de pe Râul Mare- Cugir prevedea construcţia a şase microhidrocentrale. Investitorul a renunţat la patru dintre acestea (două în aval de barajul de la Canciu şi încă două pe pârâul Boşorog) pe motiv că unele condiţii impuse prijn autorizaţia de construcţie anulau şansele de a obţine finanţare. Era vorba de anuimite restricţii de debit prin care administraţia locală din Cugir intenţiona să protejeze habitatul peştilor, referitor la care şi-au manifestat îngrijorarea asociaţiile de pescari din oraş. La recepţia finală primarul Adrian Teban s-a arătat interesat de modalitatea tehnică prin care investitorul s-a angajat să protejeze fauna piscicolă din Râul Mare, amenajând topliţe pe lângă baraj, pentru migrarea peştilor pe cursul