Preşedintele Egiptului, Mohamed Morsi, lăudat pe plan extern pentru rolul crucial avut în negocierile dintre Israel şi Hamas, care au adus pace în Fâşia Gaza, a profitat de această glorie pentru a face un gest nedemocratic. El a dat un decret prin care propriile decizii nu pot fi contestate nici măcar de curtea Constituţională.
Mulţimi de protestatari anti-guvern au fost dispersaţi cu gaze lacrimogene vineri seară din Piaţa Tahrir, din Cairo. Corturile lor au rămas însă în piaţă. Ei spun că vor continua prorestele împotriva preşedintelui Mohamed Mursi care şi-a asumat puteri prea mari printr-un decret emis joi.
Acest decret stipulează, printre altele, faptul că deciziile preşedintelui nu pot fi anulate nici măcar de Curtea Constituţională. Protestatarii spun că noul preşedinte devine dictator, la fel cum era Hosni Mubarak.
Gestul nedemocratic al preşedintelui egiptean vine la numai o zi după ce acesta a apărut la televiziune, în compania secretarului de stat american, Hillary Clinton, pentru a anunţa un armistiţiu între Israel şi mişcarea palestiniană Hamas, în urma căruia Israelul a încetat atacurile aeriene în Fâşia Gaza.
SUA: "Deciziile lui Morsi suscită îngrijorări"
Administraţia Barack Obama s-a declarat îngrijorată de aceste evenimente. Statele Unite au subliniat vineri că sporirea puterilor preşedintelui egiptean Mohamed Morsi, "suscită îngrijorări" şi au solicitat diferitelor părţi să îşi rezolve diferenţele "în mod paşnic şi prin dialog democratic", relatează AFP.
Deciziile anunţate joi de preşedintele islamist "suscită îngrijorări pentru majoritatea egiptenilor şi pentru comunitatea internaţională", a apreciat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american într-un comunicat.
Amintind că una "dintre aspiraţiile revoluţiei a fost să se asigure că puterea nu va fi prea concentrată în măinile unei singure pers