Pasionaţii de astrologie, elevi şi profesori, au avut, ieri, posibilitatea de a intra într-un planetariu, unul mobil de această dată, care a ajuns, în premieră, în judeţul nostru.
Planetariul mobil a ajuns în municipiul Zalău, fiind montat în sala de sport din parcul central al Municipiului Zalău, la iniţiativa Şcolii „Gheorghe Lazăr”. Directorul adjunct al unităţii de învăţământ, Claudia Radu, ne-a declarat că „am aflat de acest planetariu mobil care provine din Cluj. Coordonatorii acestui planetariu au fost foarte deschişi şi au venit să ne facă o serie de demonstraţii fiind ceva inedit pentru Sălaj. Nu am mai văzut aşa ceva şi îi aşteptăm inclusiv pe profesori să vină la planetariu, pentru a promova astfel de proiecte, iar principalii beneficiari ai cunoştinţelor acumulate să fie elevii Şcolii „Gheorghe Lazăr” şi, de ce nu, cei care vor fi interesaţi. Adrian Crişan, coordonatorul proiectului „Planetariul mobil”, a fost cel care le-a dezvăluit celor prezenţi, ieri în sala de sport, câte ceva din secretele astrologiei, într-o atmosferă inedită, cel puţin pentru sălăjeni.
Mai mult pentru educaţie
Potrivit lui Adrian Crişan, la nivel educaţional, proiectul nu îşi propune să creeze un show prin conţinutul care poate fi redat într-un planetariu, ci strict o curriculă educaţională. În Transilvania nu mai există decât un singur planetariu, la Baia Mare, care este unul fix. Aici avem însă avantajul mobilităţii şi putem ajunge inclusiv în mediul rural. Tinerii trebuie atraşi spre astronomie într-un mod recreativ, chiar amuzant, pentru a le stârni curiozitatea. Planetariul mobil a rămas, ieri, în sala de sport timp de o oră, devenind atracţia elevilor, dar şi a cadrelor didactice, care au putut afla, de la un specialist în astronomie, câteva secrete din acest domeniu. Prezenţa planetariului mobil în Zalău este o premieră pentru jud