Fie ca le montam pe tavan, fie pe pereti sau chiar pe pardoseala, spoturile luminoase dau un aspect placut incaperii. Acestea pot fi folosite fie ca un supliment de lumina, fie pentru a scoate in evidenta anumite obiecte decorative dintr-o camera.
In proiectele de amenajare interioara, rolul major il joaca lumina care defineste ambientul si creaza atmosfera. Aceasta, daca este dirijata corect, poate produce efecte spectaculoase.
De regula, lumina se prezinta in trei forme: fie este naturala, fie artificiala ori filtrata. Inainte de stabilirea unui anumit sistem de iluminat e bine sa observam cu atentie daca in incapere este suficient de multa lumina naturala. De la caz la caz, lumina naturala poate fi completata cu cea artificiala si aici pot interveni, cu usurinta, spoturile luminoase.
Spoturile au o gama foarte larga de utilizare. Acestea se pot folosi atat pe tavane suspendate, pe pereti sau direct pe mobilier. In functie de directionarea luminii, ele pot crea efecte de atmosfera sau pot scoate in evidenta anumite piese de mobilier.
De exemplu, daca luminam cu ajutorul spoturilor zona draperiei, se creaza un efect de miscare, in care textura draperiei imbogateste considerabil specificul stilistic al amenajarii alese.
Spoturile se monteaza, relative de putina vreme, si subacvatic sau subterestru, sub diferite pavele. Acestea se pot intalni frecvent fie la piscine, fie in marile centre comerciale fie in jurul unor institutii de stat.
Revenind la spoturile montate in locuinte, acestea necesita un plus de atentie. Designerii de interior spun ca este foarte important ca lumina sa vina din spate atunci cand citesti sau privesti la televizor, pentru a nu-ti obosi ochii. Expertii in Feng-Shui sustin ca nu trebuie sa plasezi niciodata o lustra deasupra patului in care dormi.
Spoturile pot fi montate si in pardoseala, intr-o loc