Numărul adăposturilor pentru victimele violenţei domestice a scăzut, în timp ce cazurile de violenţă au crescut, atrage atenţia Centrul FILIA, organizaţie care apără drepturile femeilor în România, într-un comunicat remis redacţiei.
În acest context, activistele au organizat vineri flasmob-uri în faţa instituţiilor care au atribuţii în prevenirea şi combaterea violenţei asupra femeilor. "Eu sunt machiată. Ea poate nu. Ajunge! Cerem responsabilitate şi coordonare inter-instituţională", a fost mesajul activistelor de la Centrul de Dezvoltare Curriculară şi Studii de Gen FILIA pentru autorităţile publice.
În 2011, s-au înregistrat 12.205 de cazuri de violenţă în familie, o creştere cu 5.38% faţă
de datele înregistrate în 2010- de 11.582 de cazuri de violenţă în familie. Din numărul total de cazuri, 55.15% dintre victime sunt femei, însă procentul reprezentat de victimele femei peste 18 ani creşte la 91.4%, se arată în comunicatul FILIA.
Citeşte şi Societatea civilă atrage atenţia asupra hărţuirii stradale, printr-o expoziţie colectivă deschisă în weekend
De asemenea, în 2011, erau 59 de centre pentru victimele violenţei, a căror capacitate se ridică la 673 de locuri. Raportat la numărul de victime adulte înregistrat, doar 47.46% ar fi putut beneficia de un loc în adăposturi. În opt judeţe nu există nici un adăpost pentru victimele violenţei în familie, situaţie care a rămas neschimbată faţă de anii 2010 şi 2009, chiar dacă numele judeţelor variază. Înschimb, există o diminuare cu 26 de locuri disponibile în adăposturi faţă de numărul total înregistrat în 2010, precizează activistele în comunicatul remis redacţiei.
Centrul FILIA atrage atenţia că nu este suficientă modificarea Legii 217/2003 pentru prevenirea şi combaterea violenţei în familie, din luna martie a acestui an, mai cu seamă din cauza tragediei petrecute la coaforul